Activeer je bestuursaccount

Lerarentekort. Het hóeft niet erger te worden.

Geschreven door: schoolwerk
  • 12-04-2022
  • Geen reacties
  • 2 minuten

Soms zakt de moed ons ook (bijna!) in de schoenen. We horen dagelijks van scholen hoe lastig het is om in contact te komen met geschikte juffen, meesters en andere onmisbare onderwijsprofessionals. We voélen de pijn van schoolleiders die (véél!) tijd kwijt zijn aan het opvullen van gaten of erger nog: klassen naar huis moeten sturen. En het allerergste: we weten dat onze kinderen hieronder lijden.

Met name in de Randstad is het probleem groot. Ondanks de verbeterde CAO voor leerkrachten (de schoolleiders komen helaas pas later aan de beurt) is de impopulariteit van het vak van juf of meester nog te groot. Er komen te weinig studenten van de pabo af. En door de toegenomen werkdruk vallen leerkrachten vaker uit. Ach, we kennen allemaal de problematiek. We moeten allemaal met hetzelfde bijltje hakken.

Veel scholen besteden hun al magere onderwijsbudget de laatste jaren steeds vaker aan kostbare detacheringsbureaus. Dat is slechts een tijdelijke oplossing die lang niet altijd zijn vruchten afwerpt. De uitzending van Kassa maakte dat al pijnlijk duidelijk. Bovendien weet je nooit wat voor uitzendkracht je in huis krijgt. Past hij of zij wel in het team? Of belangrijker nog, bij de leerlingen? De keuze is vaak mager en de kosten zijn hoog. Het komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede, het is eerder een mooi verdienmodel voor ondernemers in de uitzendbranche die hier enthousiast op inspringen.

Op www.schoolwerk.nl willen wij het basisonderwijs de helpende hand toereiken. Scholen, leerkrachten en alle andere broodnodige onderwijsprofessionals kunnen zich gratis en gemakkelijk op onze site inschrijven en met duizenden anderen kennis maken. Vertel elkaar wat je nodig hebt, lees over je geliefde vak en vind er de vacatures die je leuk vindt! Want we kunnen wel wachten op de overheid maar we kunnen beter sámen het lerarentekort bestrijden! Doe je mee? Schrijf je in!