Nederland telt inmiddels ruim 20.000 ‘hybride docenten’: mensen die besluiten hun baan of onderneming te combineren met een parttime docentschap. Voor de afwisseling, een vast inkomen, uit een maatschappelijk behoefte óf om iets te doen aan de nijpende personeelstekorten in het onderwijs.
Van de docenten op de basisschool werkt 8,5 procent hybride. Dat blijkt uit een onderzoek op basis van data van de Belastingdienst. Die aantallen zijn de laatste jaren vrij constant, maar bij het ‘Expertisecentrum Hybride Docent’ merken ze in de praktijk dat de belangstelling groeit. Ook bij de politiek, die zij-instromers een zetje geeft met extra financiële tegemoetkomingen, zien ze dat de populariteit van een bijbaan in het onderwijs gelukkig toeneemt . Maar hoe pak je dat nu aan, als je het onderwijs in wilt zonder te stoppen met je huidige baan of onderneming?
Nadat je je werkgever hebt overgehaald, begin je met een opleiding naast je werk. Gebruikelijk is ‘zij-instroom in het beroep’, een ingekorte lerarenopleiding waarvoor een hbo- of universitair diploma is vereist. Om dat traject te kunnen volgen, moet je eerst afspraken maken met een school waar je vanaf dag één van de opleiding een aantal uren lesgeeft. De school betaalt jouw opleiding en krijgt daarvoor subsidie van de overheid. Voor de gewerkte uren krijg je een normaal salaris.
Zo’n opleidingstraject duurt maximaal twee jaar. Hoeveel dagen je ermee zoet bent, hangt af van de gemaakte afspraken. Reken per week minimaal op één studiedag en één dag voor de klas. De opzet van de lerarenopleiding varieert natuurlijk naar gelang het soort onderwijs: basis-, voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs.
Een alternatief is naast het werk een deeltijdopleiding in de avonduren te volgen, bijvoorbeeld aan de pabo. Soms willen mensen namelijk wel het onderwijs in, maar durven zij het nog niet aan hun baan deels op te zeggen of zien ze het niet zitten om salaris in te leveren. Een deeltijdopleiding van drie of vier jaar is dan een optie. Die moet je wel zelf betalen, al biedt de overheid tegenwoordig steeds meer tegemoetkomingen.
Is het hybride docentschap volledig ingeburgerd in het mbo, het basisonderwijs is daar wat minder goed voor ingericht, zegt het Onderwijsloket. „In de praktijk blijkt de combinatie daar lastiger. Als je op een lesdag een keer weg moet voor je andere werk, is dat haast onmogelijk. Het zou wel mooi zijn als daarin wat meer flexibiliteit komt en als het basisonderwijs de meerwaarde van praktijkervaring gaat onderkennen. Zo zijn er ook weer nieuwe mensen te werven.”
Schoolwerk biedt zij-instromers de kans om snel en gemakkelijk in contact te komen met basisscholen. En andersom natuurlijk. Met onze nieuwe website www.schoolwerk.nl willen we zo een bijdrage leveren aan het oplossen van het lerarentekort in het basisonderwijs. Dat doen we geheel gratis. Omdat werken in het basisonderwijs zo ontzettend mooi is!