Activeer je bestuursaccount

Wie is Dennis Wiersma, nieuwe minister PO en VO?

Geschreven door: schoolwerk
  • 20-01-2022
  • Geen reacties
  • 3 minuten

Wie is die nieuwe minister PO en VO, Dennis Wiersma?

VVD’er Dennis Wiersma (35) is de opvolger van Arie Slob als minister voor het primair en voortgezet onderwijs.

De jonge Wiersma maakte binnen de VVD bliksemsnel carrière. Hij kwam in 2017 op een hoge plaats binnen op de lijst van de VVD en werd na zijn herverkiezing afgelopen maart in de Kamer al snel vervangend staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij is nu door de VVD beloond met een ministerspost voor OCW.

Zelf wist Wiersma via de mavo en havo uiteindelijk via de lerarenopleiding geschiedenis aan Windesheim hogeschool de universiteit te bereiken. Hij studeerde sociologie in Groningen en bestuurskunde in Utrecht. Hij was in zijn studententijd ook maatschappelijk actief en is voorzitter geweest van de LSVb en bestuurder voor FNV-jongeren.

In de vorige missionaire kabinetsperiode was Wiersma ook woordvoerder hoger onderwijs voor de VVD. Dat beviel hem niet altijd goed, omdat zijn voorstellen niet altijd op evenveel sympathie konden rekenen. Hij kreeg onder andere veel kritiek van D66, dat hem het frame in de schoenen schoof van de ‘Wiersmaboete’, omdat de VVD niet wilde dat hogescholen en universiteiten uitstel kregen voor de kwaliteitsafspraken. Wiersma wilde die nog strenger maken met afrekenbare prestatieafspraken.

Vol aan de bak met het opsplitsen van de pabo

Dennis Wiersma wordt in zijn nieuwe rol als minister o.a. verantwoordelijk voor het lerarenbeleid en de lerarenopleidingen. Hij vindt dat er vaart moet worden gemaakt met het opsplitsen van de pabo voor het jongere en het oudere kind, in de hoop dat de pabo een meer aantrekkelijke opleiding wordt voor mannen.

Volgens Wiersma vallen veel mannelijke pabo-studenten namelijk uit omdat ze verplicht stage moeten lopen bij de kleuters. Hoewel nu de eerste experimenten lopen om de pabo op te splitsen is hier ook veel kritiek op. Wiersma kan deze splitsing van de pabo samen met zijn collega van D66 verder vormgeven, omdat dit ook staat in het nieuwe regeerakkoord. Ook kan Wiersma aan de slag met de ambitie uit het regeerakkoord om de instroom van de academische lerarenopleiding te verhogen – al jarenlang een pijnpunt waarop weinig vorderingen worden gemaakt.

Burgerschapsonderwijs belangrijk voor Wiersma

Wiersma zal met het regeerakkoord verder wel uit de voeten kunnen. Zo wordt het burgerschapsonderwijs een meer integraal onderdeel van het onderwijs. Als woordvoerder hoger onderwijs heeft Wiersma zich enorm opgewonden over het in zijn ogen lakse optreden van minister Van Engelshoven tegen een rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam. Deze rector van een door de NVAO geaccrediteerde instelling heeft zich meermaals discriminerend en bedreigend uitgelaten over homo’s, joden en vrouwen en minderheden die in zijn ogen niet op de hand zijn van de Turkse premier Erdoğan.

Waar Arie Slob zichzelf als CU-minister nog hoeder en bewaker vond van Artikel 23 van de grondwet, zal de rechts-liberale Wiersma ongetwijfeld harder optreden tegen scholen geen veilige leeromgeving aanbieden voor jongeren met een seksuele identiteit die afwijkt van de religieuze norm. Sociale veiligheid wordt ook strenger in de wet opgenomen, zo staat in het regeerakkoord.