Activeer je bestuursaccount

Hoe val je op tussen duizenden vacatures? Vier tips voor een goede vacaturetekst

Geschreven door: schoolwerk
  • 05-11-2021
  • Geen reacties
  • 2 minuten

Voor scholen is een goede vacaturetekst net zo belangrijk als een goede brief voor sollicitanten. Een goede tekst is inspirerend, uitnodigend en zorgt ervoor dat alleen passende kandidaten op de functie reageren. Maar hoe zorg je voor een sterke tekst? Hierbij de vier belangrijkste tips voor een goede vacaturetekst.

1) Hou het kort

Heeft iemand je vacature gevonden? Dan is het zaak om kort en bondig te zijn. Begin de vacature met een wervende intro. Beschrijf hoogtepunten en maak de tekst aantrekkelijk om te scannen. Gemiddeld hebben werkzoekenden 50 seconden nodig om de vacature ongeschikt te vinden. Hebben ze interesse dan vormen ze in 75 seconden hun mening.

2) Maak het overzichtelijk

Het is handig om de tekst goed scanbaar te maken. Gebruik opsommingstekens waar het kan, zet belangrijke informatie in iedere alinea vooraan en gebruik duidelijke tussenkopjes.

3) Maak het aantrekkelijk

Een goede vacature heeft aantrekkingskracht en zet de kandidaat centraal. Het gaat vooral over wat je te bieden hebt. Waar komt de banenzoeker terecht? Wat zijn de kernwaarden en de visie van de school? Wat zijn de ambities van de school? Wie worden mijn collega’s? Wat kenmerkt de sfeer? Welke ruimte is er voor persoonlijke ontwikkeling? Iedere geïnteresseerde vraagt zicht af: ”What’s in it for me”?

4) Laagdrempelig contact maken

Word je vacature interessant gevonden? Maak dan gebruik van dat moment om in contact te komen. Bel, E-mail, WhatsApp, Messenger, direct met de contactpersoon die over de vacature gaat. Maak eerst contact, CV en motivatie komen later.