Activeer je bestuursaccount

Mobieltjes weren uit klas? Lees deze vijf tips! 

Geschreven door: schoolwerk
  • 14-11-2023
  • Geen reacties
  • 2 minuten

”Niet meer tijdens de les een TikTokfilmpje kijken, een berichtje sturen aan een klasgenoot of een foto delen via Snapchat. In de klas zijn mobieltjes en bijvoorbeeld ook tablets of smartwatches vanaf 1 januari volgend jaar niet meer toegestaan omdat ze afleiden en ervoor zorgen dat leerlingen slechter presteren. ” Aldus de Rijksoverheid.

Mobieltjes in de klas. Een heikel onderwerp. Wanneer je zoekt op Google kom je duizenden meningen en artikelen tegen. Maar laten we beginnen met een alinea van de Rijksoverheid.

´´Alleen als de mobieltjes noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen ze worden gebruikt, bijvoorbeeld in een les over digitale vaardigheden. Het is aan de scholen zelf om hiervoor met leraren, ouders en leerlingen de exacte regels af te spreken zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag. Scholen kunnen zelf de keuze maken om mobieltjes helemaal uit de school te weren. Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon, bijvoorbeeld om medische redenen of vanwege een beperking, mogen deze wel gewoon gebruiken. Voor het speciaal onderwijs komen dan ook aangepaste afspraken.´´

En ook Arjen Lubach heeft op kenmerkende wijze het onderwerp aangeraakt:
Wij proberen met je mee te denken.
Mobieltjes weren uit klas? Lees deze vijf tips! 
  1. Nog niets geregeld? Tijd voor een gesprek over mobieltjes in het team, een studiedag en overleg met de medezeggenschapsraad.
  2. Het verbod is geen wetgeving. Scholen kiezen een eigen ingangsdatum en kunnen strenger zijn door de telefoons op het schoolterrein te verbieden.
  3. Soepeler? Maak duidelijke afspraken over educatief gebruik als uitzondering. Toestaan tot leraren in de klas moeten ingrijpen is onwenselijk.
  4. Mogelijkheden? Denk bijvoorbeeld aan gebruik bij vreemde talen. Voorwaarde: leraren zijn thuis in de techniek en leerlingen zijn bestand tegen afleiding.
  5. Extra afspraken? Mobieltjes in de kluis moeten op te halen zijn totdat de school dicht gaat. Ouders en verzorgers moeten in dringende gevallen via de school contact kunnen leggen.

Heb je zelf tips? Laat het ons vooral weten! Dan voegen we ze graag toe aan dit blog.