Activeer je bestuursaccount

Lekker gezond! de Maand van de Schooltuin

Geschreven door: schoolwerk
  • 09-05-2022
  • Geen reacties
  • 2 minuten

Van 9 t/m 31 mei vindt de eerste Maand van de Schooltuin plaats. Ruim 220 schooltuinondersteuners en scholen in Nederland hebben zich al aangemeld en ook bij Schoolwerk besteden we daar graag aandacht aan!

Schooltuinieren draagt bij aan een gezonde samenleving. In de schooltuin ontwikkelen kinderen een gezonde smaakvoorkeur. Het zelf geteelde worteltje smaakt immers het allerlekkerst! Dat zien we in de praktijk en is bewezen via onderzoek. Dankzij schooltuinieren leren kinderen over zaaien en planten, hoe je een tuin onderhoudt en over het belang van bodemdieren en een gezonde grond. Ze leren hoe je groenten moet oogsten en hoe je van die oogst een lekkere, gezonde maaltijd kunt bereiden. In de schooltuin leren kinderen met hun hoofd, hart en handen. Schooltuinieren draagt dus bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezonde voeding en zorgt ervoor dat kinderen gezonde en duurzame keuzes maken over wat ze eten. Dat is goed voor de gezondheid, maar ook voor de natuur en biodiversiteit, voor het klimaat en tegen voedselverspilling.

Ook sociale aspecten krijgen in de schooltuin volop de aandacht: samenwerken met klasgenoten, geduld hebben en verantwoordelijk nemen. In de schooltuin ontstaat ook verbinding tussen verschillende generaties, tussen mens en natuur en tussen scholen en omwonenden. De Alliantie Schooltuinen vindt dat elk kind recht heeft op een schooltuin.

Wat wil de Alliantie Schooltuinen bereiken?

• Inzicht in behoeften van en barrières voor het onderwijs;
• Een actief netwerk van ondersteuners;
• Zichtbaarheid van activiteiten in de schooltuin;
• Betrokkenheid van politiek en onderwijs;
• Toegankelijkheid van informatie, lesmateriaal en geld.

Ook een Schooltuin beginnen?

Wil jij ook dat elk kind toegang krijgt tot een schooltuin? Op de website van de Alliantie Schooltuinen vind je de laatste ontwikkelingen rondom schooltuinen en praktische informatie om zelf aan de slag te gaan.