Activeer je bestuursaccount

De coach of het elftal?

Premium
Geschreven door: schoolwerk
  • 04-04-2021
  • Geen reacties
  • 3 minuten

We willen het in deze blog eigenlijk niet over voetbal hebben. Daar wordt al genoeg over gezegd en geschreven. Tegenwoordig kun je je al dagelijks laven aan de kennis van specialisten op TV, worden wedstrijden uit een Hongaarse kleuterdivisie tot diep in de nacht herhaald en lees je acht pagina’s in de krant over de nukken en grillen van een negentienjarige voetballer die 1 miljoen euro per seizoen verdient. Voetbal is big business. En iedereen vindt er wel iets van.

Een paar leuke feitjes op een rij. Gemiddeld krijgt een speler op het hoogste niveau in Nederland (de Eredivisie) een salaris van 281.000 euro per jaar. Dat is bruto hoor, maakt u zich geen zorgen. De jaaromzet van Ajax bedroeg bijna 200 miljoen euro in het seizoen 2018/2019. En de gemeente Rotterdam wil 40 miljoen euro investeren in Feyenoord City, het nieuwe stadion dat ruim 350 miljoen moet kosten. Een startende leraar in het basisonderwijs verdient gemiddeld 2.680 euro per maand. Helaas, ook dat is bruto.

Natuurlijk is voetbal niet te vergelijken met het onderwijs. Een megalomaan groot schoolgebouw levert op den duur helemaal niks extra’s op en een klas die ieder jaar de beste is, ontvangt geen premies of uitzendrechten. De shirtjes met het logo van de school kosten ook alleen maar geld en zijn uitsluitend bedoeld voor de gymlessen. Laten we maar eerlijk zijn, het onderwijs heeft niet zo’n lekker verdienmodel. En dat is doodzonde.

Als we het onderwijs zouden bekijken als topsport, en dat is het eigenlijk ook, dan waren we nu als 17 miljoen bondscoaches over elkaar heen gebuiteld. Hoe heeft het Nederlandse onderwijs zo ver weg kunnen zakken? Waarom is het niveau te laag in vergelijking met onze buurlanden? Topspelers vertrekken omdat ze elders beter verdienen, waarom betalen we zo slecht? En hoe komt het dat er zich nauweijks nieuwe spelers aandienen? Het waren praatprogramma’s vol vurige discussies geworden. Maar dan over het onderwijs. Heerlijk!

Terug naar de werkelijkheid. Het Nederlandse onderwijs begint zich in ontzettend slechte staat en je hoort er bijna niemand over. Schoolleiders vertrekken en er zijn veel te weinig opvolgers. Beginnende docenten zijn er slechts mondjesmaat. En áls ze al aan de slag gaan op een basisschool, dan zijn ze na drie jaar vertrokken vanwege de werkdruk, het gebrek aan begeleiding en het magere inkomen. Is het tij nog te keren? En zo ja, hoe?

Vaak vraagt men zich of een kampioenschap komt door de coach of door het elftal. Waren de spelers verantwoordelijk voor het succes of was het plan van de coach zo goed? Dáár kan het onderwijs iets van leren. Een coach moet het allerbeste uit zijn spelers halen. De spelers moeten het allerbeste uit zichzelf halen. Iedere dag weer. En dat laatste lukt alleen als zij zich kunnen richten op hun taak en niet op de randvoorwaarden. Dat weten ze in het voetbal al lang. Nu het onderwijs nog. Op naar de finale!