Door de oplopende coronabesmettingen gaan steeds meer schoolklassen dicht, vooral vanwege afwezige leerkrachten. Bijna een kwart (23 procent) van de leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs zit inmiddels thuis, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).
De organisatie baseert zich op een peiling die uitgezet is onder 4000 schooldirecteuren en die door 1000 directeuren is ingevuld. Onduidelijk is daarom hoe representatief de peiling precies is: de situatie op driekwart van de scholen zou (iets) anders kunnen liggen.
Toch geeft het wel een beeld omdat hetzelfde onderzoek om de twee weken wordt gedaan. Uit een peiling die op 20 januari verscheen, bleek dat toen 18 procent van de leraren afwezig was. Corona was ook toen de grote boosdoener.
Vervangers zijn nauwelijks nog te vinden: 90 procent van de ondervraagde directeuren geeft aan dat dit niet lukt.
In de tussentijd zijn de quarantaineregels voor scholen versoepeld, maar daarmee zijn de problemen dus nog niet verholpen. De afwezigheid van leraren is nu de belangrijkste reden om een klas naar huis te sturen. Eerst moest dat nog bij drie of meer besmettingen, maar die regel is afgeschaft. Volgens de peiling heeft de afgelopen weken 60 procent van de scholen één of meerdere klassen naar huis gestuurd. Gemiddeld ging het om twee klassen per school.
“Op veel scholen is het overeind houden van het onderwijs op dit moment de focus”, zegt AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. “Scholen komen daardoor nauwelijks toe aan het inlopen van leervertragingen.”
Het basisonderwijs staat door corona nu extra onder druk. En het was al ingewikkeld door kort en lang verlof, ziekte, vergrijzing, zwangerschap, klassen die naar huis worden gestuurd, we kampen met een structureel lerarentekort. Tel daar de werkdruk, de nevenactiviteiten en de grootte van de klassen bij op en het probleem lijkt duidelijk: een invaller is onmogelijk te vinden.
Schoolwerk wil de krachten bundelen. We willen het basisonderwijs in Nederland een flinke duw in de juiste richting geven. Dat lukt alleen als we samenwerken. Scholen, PO professionals, ondersteunend personeel, als we één groot netwerk vormen dan helpen we niet alleen elkaar maar vooral degenen om wie het gaat: onze kinderen! Maak daarom een profiel aan op Schoolwerk en help ons de vacatures in het PO opvullen